Een vakvrouw en een gedreven vakidioot
Ze komen allebei niet uit een ondernemersgezin, maar wisten wel dat ze ondernemend zijn ingesteld en op termijn een eigen bedrijf wilden starten. Alexandra heeft de middelbare hotelschool gedaan en Bas begon op zijn vijftiende als schoonmaker bij de plaatselijke slager. “Ik vond het slagersvak echt heel mooi,” zegt Bas. “Dus de keuze was voor ons: Of een café of een slagerij. Het werd een slagerij.”
Alexandra en Bas voor De Worstenmakerij
Het gevoel om eigen baas te zijn, kwam bij Alexandra en Bas steeds nadrukkelijker naar boven drijven. Diverse opties werden onderzocht, tot er in 1999 een slagerij in Obdam beschikbaar kwam voor overname. Alexandra en Bas pakte door. “Het was ouwe meuk, maar we zagen er toekomst in. Als we ergens in geloven, dan gaan we ervoor,” lacht Bas, die inmiddels de nodige ervaring had opgedaan in het slagersvak. “Het ging direct als een speer. Toen er tegenover ons een nieuwbouwproject met winkels werd gebouwd, hebben we een unit gekocht en zijn een splinternieuwe slagerij begonnen.”
Jeroen de Vries
Het was 2012, Alexandra en Bas hadden drie jonge kinderen en Alexandra werkte alleen op zaterdag, en Bas miste wat uitdaging in zijn werk. Jeroen de Vries leverde ons altijd worst, ham en rookvlees en kwam elke week langs. Hij zocht iemand om zijn slagerij over te nemen. Tegelijkertijd zei onze chef Daan Ruyter dat hij een andere job ging zoeken. Ik zei tegen hem: Als ik nou eens wegga en jij blijft? Hij kocht onze slagerij en zo kwamen we uit bij Jeroen de Vries. Een risico? Misschien een beetje, maar wat hadden we te verliezen? Ik was nog jong en wilde meer. Ik zag de winkel van Jeroen de Vries als een uitdaging en Alexandra stond erachter. Je weet pas of je iets kan, als je ’t doet en kijk eens waar we nu staan!”
De worstenmakerij
Het aantal opdrachtgevers groeide. Tot dat moment werden de producten achterin de winkel in Alkmaar gemaakt. “Het was fijn dat het kon,” zegt Alexandra, “maar echt praktisch was het niet. De ruimte werd al snel te klein en het transport van en naar de binnenstad was een drama.” Zo ontstond drieënhalf jaar geleden het idee voor een eigen worstenmakerij, helemaal conform de wensen van Alexandra en Bas.
Bas vertelt: “We hebben diverse panden bekeken, maar kwamen er al snel achter dat een nieuwbouwpand het mooist zou zijn, want dan konden we een pand bouwen dat klaar is voor de toekomst.” Niet lang daarna werd een stuk grond gekocht op de Foxtrot in Heerhugowaard en is de bouw begonnen. Met een eigen worstenmakerij op een heus bedrijventerrein ging nu ook de naam op de gevel. Bas zegt hierover: “Voorheen waren we ook trots op wat we deden, maar producten maken achterin een winkeltje is toch anders en het bedrijf had geen eigen gezicht. Nu hebben we alles wat we produceren als eigen bedrijf onder één dak en dat komt de professionaliteit enorm ten goede.”
Pure ambacht
Het nieuwe pand van De Worstenmakerij biedt alle ruimte voor groei en de professionele uitstraling heeft een enorme positieve aantrekkingskracht. “We kunnen hier pure ambacht bedrijven. Roken op grof hout bijvoorbeeld, dat proef je direct terug in je product. Ook hebben we ervoor gekozen om alles gluten- en allergeenvrij te produceren. Dit klinkt heel spannend, maar dat valt best mee. Het product heeft bijna of geen toevoegingen en is daarom puur. Eerlijk en lekker,” zegt Bas. Het heeft veel zweet en tranen gekost. Met nieuwe apparatuur en rookkasten is het afwachten hoe de smaak van je product uitpakt. Alles moet opnieuw uitgevonden worden. We draaien nu ruim een half jaar en ik moet zeggen, we zijn uitermate positief.”